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IRS Clarifies FAQ on §139A Wrongful Incarceration 
Exclusion

• FS-2023-26, Nov. 2023

• IRC §139F(a) provides “In the case of any 
wrongfully incarcerated individual, gross 
income shall not include any civil damages, 
restitution, or other monetary award (including 
compensatory or statutory damages and 
restitution imposed in a criminal matter) 
relating to the incarceration of such individual 
for the covered offense for which such 
individual was convicted.”
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Current Federal Tax Developments

IRS Clarifies FAQ on §139A Wrongful Incarceration 
Exclusion

• FS-2023-26, Nov. 2023

• IRS has issued an FAQ that outlines the nature 
of this exclusion (who it applies to, what it 
excludes, etc.)

• The IRS updated the FAQ to deal with a 
situation where a wrongfully incarcerated 
servicemember receives backpay - is that 
eligible for a §139F exclusion? 
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IRS Clarifies FAQ on §139A Wrongful Incarceration 
Exclusion
Q9. Can a wrongfully incarcerated United States military service member who 
receives back pay following the reversal of a court martial conviction exclude the 
payments from gross income under the wrongful incarceration exclusion? (updated 
Nov. 13, 2023)

A9. No. A United States military service member who is a wrongfully incarcerated individual 
and who receives back pay following the reversal of a court martial conviction may not exclude 
the payments under the wrongful incarceration exclusion if the payments are merely the 
restoration of pay and allowances to which the service member is entitled by statute. A 
wrongfully incarcerated individual, who in a prior year received back pay and excluded 
the payments from gross income, may file an amended federal income tax return (Form 
1040-X) for that prior year to report the back pay as income
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FinCEN Adds Details to FAQ on Beneficial Ownership 
Reporting

• Beneficial Ownership Information Reporting, 
Frequently Asked Questions, Revised November 16, 
2023

• FinCEN has updated its FAQ to add new 
questions and answers on various topics

• One of those indirectly impacts the question 
regarding the unauthorized practice of law 
issue, though is not dispositive

6

https://www.fincen.gov/boi-faqs 
https://www.fincen.gov/sites/default/files/shared/BOI_FAQs_Q&A_11.15.23_508C.p
df 
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FinCEN Adds Details to FAQ on Beneficial Ownership 
Reporting
B. 7. Is a reporting company required to use an attorney or a certified public 
accountant (CPA) to submit beneficial ownership information to FinCEN?

No. FinCEN expects that many, if not most, reporting companies will be able to submit 
their beneficial ownership information to FinCEN on their own using the guidance FinCEN 
has issued. Reporting companies that need help meeting their reporting obligations can 
consult with professional service providers such as lawyers or accountants.

[Issued November 16, 2023]

7

https://www.fincen.gov/boi-faqs 
https://www.fincen.gov/sites/default/files/shared/BOI_FAQs_Q&A_11.15.23_508C.p
df 

7

https://www.fincen.gov/boi-faqs
https://www.fincen.gov/sites/default/files/shared/BOI_FAQs_Q&A_11.15.23_508C.pdf
https://www.fincen.gov/sites/default/files/shared/BOI_FAQs_Q&A_11.15.23_508C.pdf


https://www.currentfederaltaxdevelopments.com

Current Federal Tax Developments

FinCEN Adds Details to FAQ on Beneficial Ownership 
Reporting
C. 3. Are certain corporate entities, such as statutory trusts, business trusts, or 
foundations, reporting companies?

It depends. A domestic entity such as a statutory trust, business trust, or foundation is a 
reporting company only if it was created by the filing of a document with a secretary of 
state or similar office. Likewise, a foreign entity is a reporting company only if it filed a 
document with a secretary of state or a similar office to register to do business in the 
United States.

State laws vary on whether certain entity types, such as trusts, require the filing of a 
document with the secretary of state or similar office to be created or registered.

• If a trust is created in a U.S. jurisdiction that requires such filing, then it is a reporting 
company, unless an exemption applies.
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Reporting
Similarly, not all states require foreign entities to register by filing a document with a 
secretary of state or a similar office to do business in the state.

• However, if a foreign entity has to file a document with a secretary of state or a 
similar office to register to do business in a state, and does so, it is a reporting 
company, unless an exemption applies.

Entities should also consider if any exemptions to the reporting requirements apply to 
them. For example, a foundation may not be required to report beneficial ownership 
information to FinCEN if the foundation qualifies for the tax-exempt entity exemption.

Chapter 1 of FinCEN’s Small Entity Compliance Guide (“Does my company have to report its 
beneficial owners?”) may assist companies in identifying whether they need to report.

[Issued November 16, 2023]
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FinCEN Adds Details to FAQ on Beneficial Ownership 
Reporting
C. 4. Is a trust considered a reporting company if it registers with a court of law for 
the purpose of establishing the court’s jurisdiction over any disputes involving the 
trust?

No. The registration of a trust with a court of law merely to establish the court’s 
jurisdiction over any disputes involving the trust does not make the trust a reporting 
company.

[Issued November 16, 2023]
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FinCEN Adds Details to FAQ on Beneficial Ownership 
Reporting
D. 6. Is my accountant or lawyer considered a beneficial owner?

Accountants and lawyers generally do not qualify as beneficial owners, but that may 
depend on the work being performed.

Accountants and lawyers who provide general accounting or legal services are not 
considered beneficial owners because ordinary, arms-length advisory or other third-party 
professional services to a reporting company are not considered to be “substantial 
control” (see Question D.2). In addition, a lawyer or accountant who is designated as an 
agent of the reporting company may qualify for the “nominee, intermediary, custodian, or 
agent” exception from the beneficial owner definition.
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However, an individual who holds the position of general counsel in a reporting company 
is a “senior officer” of that company and is therefore a beneficial owner. FinCEN’s Small 
Entity Compliance Guide includes a checklist to help determine whether an individual 
qualifies for an exception to the beneficial owner definition (see Chapter 2.4, “Who 
qualifies for an exception from the beneficial owner definition?”).

[Updated November 16, 2023]
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D. 10. Is a reporting company’s designated “partnership representative” or “tax 
matters partner” a beneficial owner?

It depends. A reporting company’s “partnership representative,” as defined in 26 U.S.C. 
6223, or “tax matters partner,” as the term was previously defined in now-repealed 26 
U.S.C. 6231(a)(7), is not automatically a beneficial owner of the reporting company. 
However, such an individual may qualify as a beneficial owner of the reporting company if 
the individual exercises substantial control over the reporting company, or owns or 
controls at least 25 percent of the company’s ownership interests.

Chapter 2 of FinCEN’s Small Entity Compliance Guide (“Who is a beneficial owner of my 
company?”) has additional information on how to determine if an individual qualifies as a 
beneficial owner of a reporting company.
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Note that a “partnership representative” or “tax matters partner” serving in the role of a 
designated agent of the reporting company may qualify for the “nominee, intermediary, 
custodian, or agent” exception from the beneficial owner definition.

FinCEN’s Small Entity Compliance Guide includes additional information on such exemptions in 
Chapter 2.4, “Who qualifies for an exception from the beneficial owner definition?”

[Issued November 16, 2023]
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FinCEN Adds Details to FAQ on Beneficial Ownership 
Reporting
E. 4. Can a company applicant be removed from a BOI report if the company 
applicant no longer has a relationship with the reporting company?

No. A company applicant may not be removed from a BOI report even if the company 
applicant no longer has a relationship with the reporting company. A reporting company 
created on or after January 1, 2024, is required to report company applicant information 
in its initial BOI report, but is not required to file an updated BOI report if information 
about a company applicant changes.

[Issued November 16, 2023]
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FinCEN Adds Details to FAQ on Beneficial Ownership 
Reporting
F. 6. Is there a requirement to annually report beneficial ownership information?

No. There is no annual reporting requirement. Reporting companies must file an initial 
BOI report and updated or corrected BOI reports as needed.

FinCEN’s Small Entity Compliance Guide includes more information about when to file initial 
BOI reports in Chapter 5.1, “When should my company file its initial BOI report?” and when to 
file updated and corrected BOI reports in Chapter 6, “What if there are changes to or 
inaccuracies in reported information?”

[Issued November 16, 2023]
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G. 3. How can I obtain a Taxpayer Identification Number (TIN) for a new company within 
30 days so that I can file an initial beneficial ownership information report on time?
The Internal Revenue Service (IRS) offers a free online application for an Employer Identification 
Number (EIN), a type of TIN, which is provided immediately upon submission of the application. 
For more information on TINs, see “Taxpayer Identification Numbers (TIN)” on the IRS.gov 
website. For more information on Employer Identification Numbers and to access the EIN online 
application, see “Apply for an Employer Identification Number (EIN) Online” on the IRS.gov 
website.

A paper filing is required if a foreign person that does not have an Individual Taxpayer 
Identification Number (ITIN) applies for an EIN. According to the IRS, receiving an EIN through 
this process could take six to eight weeks. If you are a foreign person that may need to obtain an 
EIN for a reporting company, we recommend applying early for an ITIN. Foreign reporting 
companies that are not subject to U.S. corporate income tax may report a foreign tax 
identification number and the name of the relevant jurisdiction instead of an EIN or TIN.

[Issued November 16, 2023]
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G. 4. Should an initial BOI report include historical beneficial owners of a reporting 
company, or only beneficial owners as of the time of filing?

An initial BOI report should only include the beneficial owners as of the time of the filing. 
Reporting companies should notify FinCEN of changes to beneficial owners and related 
BOI through updated reports.

FinCEN’s Small Entity Compliance Guide includes more information about when to file updated 
or corrected BOI reports in Chapter 6, “What if there are changes to or inaccuracies in 
reported information?”

[Issued November 16, 2023]
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L. 4. If I own a group of related companies, can I consolidate employees across 
those companies to meet the criteria of a large operating company exemption from 
the reporting company definition?

No. The large operating company exemption requires that the entity itself employ more 
than 20 full-time employees in the United States and does not permit consolidation of 
this employee count across multiple entities.

FinCEN’s Small Entity Compliance Guide includes a checklist for this exemption (see 
exemption #21).

[Issued November 16, 2023]
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Reporting
L. 5. How does a company report to FinCEN that the company is exempt?

A company does not need to report to FinCEN that it is exempt from the BOI reporting 
requirements if it has always been exempt.

If a company filed a BOI report and later qualifies for an exemption, that company should 
file an updated BOI report to indicate that it is newly exempt from the reporting 
requirements. Updated BOI reports are filed electronically though the secure filing 
system. An updated BOI report for a newly exempt entity will only require that the entity: 
(1) identify itself; and (2) check a box noting its newly exempt status.

[Issued November 16, 2023]
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